Va este frica ca va fura masina?

luni, 3 august 2009

Furt

Faptele

Furtul autovehiculelor produce mari pagube în toate ţările, în ciuda eforturilor depuse de cercetători de a dezvolta an de an sisteme de protecţie din ce în ce mai performante şi sigure. Inovaţiile introduse de producătorii sistemelor, sunt anihilate într-un termen relativ scurt câtre delicvenşi specializaţi, situaţia care necesită găsirea unor soluţii de protecţie. Aceasta luptă nu se termină niciodată...

În România furtul de maşini e în creştere exponenţială. In cazul declansarii alarmelor, majoritatea oamenilor nu mai reacţionează, în timp ce cu sistemele antifurt din comerţ "specialiştii" se familiarizează şi le scot din funcţie în cîteva clipe. Sistemele mecanice antifurt doar prelungesc timpul de acţiune şi nu împiedică furtul acestora. Chiar şi sistemele cele mai moderne de urmărire prin satelit pot fi anihilate relativ usor, prin perturbarea mediului înconjurător, in ciuda preţul ridicat al acestor sisteme.

Atunci care este soluţia?

Specialiştii împart hoţii de maşini în 3 categorii. Cea mai neînsemnată e categoria numită Joyrideri. Ei sînt cei care fură cîte o maşină doar pentru distractie de scurta durata, după care o părăsesc. A doua categorie foloseşte masina furata, pentru o altă fraudă, adica doar o "împrumută", aşadar nici ei nu le fură pentru a face profit din maşină. În categoria a treia şi cea mai numeroasă includem hoţii de maşini profesionisti, care în general lucrează în echipe mici şi în general la comandă. Statisticile arată că marea majoritate a maşinilor furate ajung la atelierele de dezmembrat, fiind valorificate ulterior pe piaţa neagră sub formă de piese de schimb. Singura soluţie cu rezultat s-a dovedit a fi marcarea a mai multor componente, astfel încăt aceste marcaje să fie cat mai greu de indepartat şi la un preţ ce nu merită. Statisticile internaţionale arată că aceste maşini marcate cu sistemul neîndepărtabil, pezintă siguranţ foarte ridicată, fiindcă hoţii de maşini nu se angajează la greutăţile de vânzare şi la risc ridicat de a se da de gol. Aceste sisteme iniţial au fost dezvoltate pentru regăsire şi identificare ultrioara şi totuşi practic funcţionează ca sistem de protecţie. Nu de mult încă Australia conducea în statistica furturilor de maşini, raportat la numărul de locuitori. Guvernul şi firmele de de asigurări a subvenţionat marcarea maşinilor încă la ieşirea din saloane. In urma acestor activităti cota de 13000 maşini furate pe lună a scăzut la 6500, iar din acestea marea majoritate au fost maşinile nemarcate!

Firma olandeză PERMANENTMARK® SECURITY SYSTEMS de mai bine de douăzeci de ani se ocupă cu marcarea şi protecţia autovehiculelor. Până acum mai mult de 700.000 autoturisme au fost marcate în lume. Noutatea sistemului PERMANENTMARK® este vizibilitatea marcării în lumina UV. Ideea nu este nouă, doar technologia prin care devine accesibil pe scară largă. Avantajul sistemului este că simultan foloseşte semne vizibile şi invizibile, astfel se poate evita ca doar dupa furt să se afle identificatoarele unice.


Mai multe detalii pe www.permanentmark.ro


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu